A Facebook videók organikus eléréseiről a videó alatt olvashatsz! 

Ezen a héten, egy elég magas szintű Facebook programozó elszólta magát egy interjúban..

Mahncy Mehrotra, aki a videó disztribúcióért felelős a Facebooknál és gyakorlatilag belelát az oldal algoritmusába, egy élő videó interjúban véletlenül kikotyogta, hogy az algoritmus melyik fontos szempont alapján mutatja meg az embereknek a feltett videókat. Ez az algoritmus dönti el, hogy amikor kiteszel egy videót, akkor azt hány embernek jelenik meg, mekkora lesz az elérése, és ebben a videóban elárulta, hogy mi az első számú szempont.

Minden videóhoz tartozik egy analitika, ahol meg tudod nézni a videó statisztikáit és találsz köztük egy olyat, hogy „Audience retention”, magyarul a közönség megtartása. Ez azt mutatja meg, aki elkezdte nézni a videódat, az mennyire „ragadt ott előtte”. Általában ez a görbe úgy néz ki, hogy az elején magasan van (sokan elkezdik nézni), aztán esik egy nagyobbat, mivel sokan azonnal tovább görgetnek, és ezután látszik, hogy a nézők mennyire maradnak ott vagy görgetnek tovább. A  Facebook azt akarja látni, hogy ez a görbe egyenes legyen, tehát tartsd meg a nézőidet és aki becsatlakozott, az ne hagyja ott a videódat, hanem nézze végig. Teljesen oké, ha az elején esik, de utána akiket megtartasz, azokat tartsd meg végig, ez az első számú szempont az organikus elérésben.

Az alábbiakban láthatsz két képet. Az baloldali egy tipikus (előre felvett) videó elérése, a jobboldali pedig egy élő videóé. Jól látszik az élőnél, hogy miután becsatlakoztak a nézők, azután sikerült is őket megtartani, viszont a baloldalinál elég nagy volta lemorzsolódás.

Mit akar a Facebook?

A Facebook azt akarja, hogy minél több időt töltsenek a nézők a platformon, mert annál több reklámot tud az embereknek megmutatni. Tehát azokat a kontent kreátorokat fogja előnyben részesíteni, akik olyan videókat raknak fel, amit az emberek nem csak elkezdenek megnézni, hanem végig is nézik.

Hogyan tudod elérni, hogy a videódat végignézzék?

A következőkben olvashatsz néhány olyan tippet, amiket ha követsz, akkor garantáltan jobb eléréseid lesznek. Mostantól ne csak azt nézd a videóidban, hogy van-e bennük jó rész, hanem inkább azt, hogy végignéznék-e. De mitől néznek végig egy videót az emberek?

1. Ígéret azonnal

Kezdd mindig egy ígérettel. A „jólnevelt” videósok először bemutatkoznak és itt már el is vesztik a közönségüket. Nem az érdekli az embereket, hogy ki vagy, hanem az, amit mondasz, amit ígérsz. Add el a videód az elején, és sokkal többen veled fognak maradni. „40 év felett is pattanásos vagy? Hiába mosakszol, használsz krémeket, még mindig kijönnek az arcodon a pattanások? Maradj velem és ebben a videóban megmutatom, hogy mi okozza igazából ezt és hogyan tudod egy életre megszűntetni…”

2. Ismétlés az első perc után

Ha élőben videózol, akkor használd főleg ezt a tanácsot. Az első percben rekord sokan csatlakoznak, viszont a legelején elhangzott ígéretedetről lehet, hogy lemaradtak. Ezért az első perc végén ismételd meg újra.” Üdv mindenkinek, aki most csatlakozik. Még egyszer, ez a videó arról szól, hogy…” Ezzel beraksz egy horgonyt, amitől az emberek ott maradnak és tovább nézik a videódat.

3. Miről fog szólni a videó?

A sikeres videó receptje ugyanaz, mint a sikeres prezentációé: 1) az elején mondd el, hogy miről fogsz beszélni, 2) aztán mondd el, 3) majd mondd el, hogy mit mondtál. Ennyi. Egy videó elején mindig mondd el, hogy miről lesz szó a videóban (szinte mint egy könyv tartalomjegyzéke), mert akkor aki nézi, az tudni fogja, hogy nagyjából mire számíthat és hol tart most a videó.

4. „Maradj végig, mert” (haladó trükk)

Az elején mondd el, hogy miért érdemes végignézni a videót. Például:

  • mert a végén sorsolunk,
  • bemutatok egy újdonságot,
  • adok nektek egy exkluzív kuponkódot,
  • játszunk egyet amivel ajándékot lehet nyerni.

Az elején maximumra kell tekerni a potmétert, a néződnek érdemes legyen a végéig maradnia. Adj rá motivációt.

5. Hol tartunk?

Az embereknek tudniuk kell, hol tartanak a videóban. Ha megnézel a Youtubeon egy videót, akkor ott látod milyen hosszú és bele tudsz tekerni megnézni, hogy mi fog történni. Egy élőnél, vagy premiernél ezt nem tudod megcsinálni. Ezért fontos, hogy adj valamilyen támaszpontot arról, hogy hol tart éppen a műsorod. Te aki nézed/olvasod a Marketing Ripotot, tudod, hogy az elején van a „Hírek” rész (amit az élőn kívül csak a gotomarketing csoportban tudsz visszanézni), majd a „Tanítás”, a végén pedig valami plusz érdekesség.  Nagyjából tudod, hol tartasz a videóban. És amikor kicsit csökken a figyelmed, akkor azt mondod, „jó, már csak az a blokk lesz, arra még maradok”. De ha nem tudod, hol tartasz, akkor lehet, hogy inkább hagyod az egészet a fenébe.

6. Milyen hosszú legyen az ideális videó?

Sokan mondják, hogy a mai fogyasztók csak 15 mp-re tudnak figyelni. Ez nem igaz, ugyanis rengetegen megnéznek több-tízperces videókat is. Ez attól függ, hogy a tartalom amit készítesz, mennyire releváns a nézőidnek. Nem a hossz a lényeg, hanem az, hogy adj elég információt a publikumnak ahhoz, hogy dönthessen. Legyen feszes a videód, nem kell a töltelék. Vágd ki azokat és a közönséged hálás lesz érte ( és a statisztikád is).

7. Rendszeresség

A sikeresség legfontosabb eleme a rendszeresség. Sajnos a rendszeresség üti a minőséget. Nézettség szempontjából fontosabb, hogy a videóid rendszeresek legyenek, mint az, hogy az milyen minőségűek. Gondolj bele, ott van híradó, ahonnan rendszeresen csak a rosszat látja az ember és kimutathatóan rontja az életminőséget is. De mégis rengetegen nézik, részben azért, mert rendszeres. Ha a követőidnek fel van írva, hogy minden héten, szerda este 9-kor (ne akkor csináld, mert tudod, akkor Marketing Riport van) új videóval jelentkezel, akkor elérhetsz valami csodálatosat, mégpedig azt, hogy a nézőid beépítenek a hétköznapjaikba. Ennél nem is kell több.

Nézd végig ezt a 7 pontot újra és biztos vagyok benne, hogyha ezeket alkalmazod, akkor jobb statisztikáid és magasabb potenciális eléréseid lesznek. És a követőid végig fogják nézni a videóidat.